Soms komen mensen met klachten die betiteld worden met “ daar moet u mee leren leven”. Bij vele van voorgaande aandoeningen (bv. krachtsverlies in de ledematen, gebrek aan eetlust, sinusitis, cyclusproblemen,…) is het belangrijk dat onderliggende pathologie door de huisarts werd uitgesloten. Met osteopathie kunnen deze aandoeningen complementair met de klassieke geneeskunde behandeld worden. Kleine blokkades, onevenwichten die op termijn heel wat hinder kunnen geven. In de praktijk is preventie de rode draad, het is altijd beter voorkomen dan genezen.
Ook als sporter is het van belang om in te zien dat een lichaam in evenwicht moet zijn voor je het aan een zekere belasting wil onderwerpen. Bovendien moet je er ook voor zorgen dat dit lichaam in balans blijft. Het kleinste onevenwicht kan namelijk ernstige gevolgen hebben. Een regelmatig osteopatisch consult is hiervoor aan te raden.
Sport is gezond en iedereen zou een zekere mate van beweging moeten hebben! Als we ons lichaam echter niet optimaal verzorgen komen er vaak vervelende blessures van.
Er zijn heel wat redenen waarom een sportend lichaam extra aandacht nodig heeft. Denk hierbij maar aan: aanpassing aan ondergrond bij tennissers, trauma’s bij voetballers, extreme belasting bij marathonlopers of triatleten, valpartijen bij wielrenners, algemene overbelasting bij voorbereiding op competitie,… Kleine ongemakken leiden al vaak tot compensaties die op termijn vaak grotere gevolgen hebben en zich kunnen uiten in recidiverende blessures.
Een osteopaat is slechts een deel van het team rond de sporter. Hij zorgt voor de finetuning van het lichaam, hij zorgt ervoor dat het lichaam zijn maximale belasting kan opbrengen en verdragen. Maar zonder goede medische begeleiding van kinesitherapeut, sportarts, podoloog, voedingsdeskundige,… wordt het voor de osteopaat veel moeilijker om dit doel te bereiken. Alle aspecten van het fysiek presteren moeten aandachtig bestudeerd worden.