Sommige problemen bij kinderen ontstaan al in de baarmoeder of tijdens de geboorte. Een nauw geboortekanaal, een stug bekken of hulpmiddelen bij de bevalling kunnen de beweeglijkheid van de schedel beïnvloeden. Dit kan later aanleiding geven tot groeistoornissen, motorische achterstand, onrust en andere klachten. Osteopathie kan een veilige weg zijn om deze problemen te verhelpen.
De geboorte is voor de baby één van de meest traumatische en stressvolle gebeurtenissen in zijn leven. Hij wordt blootgesteld aan enorme krachten (samentrekking baarmoederwand, druk door weerstand van het geboortekanaal). De baby moet zich tijdens de persfase doorheen het beenderig kanaal wringen en draaien. Het hoofdje van de baby heeft de bijzondere eigenschap zich goed te kunnen aanpassen aan deze drukkrachten. Normaal verdwijnen deze vervormingen binnen de eerste levensdagen.
Soms verloopt de bevalling anders dan verwacht (gebruik van zuignap, forceps, langdurig verblijf in het geboortekanaal, zeer snelle geboorte, keizersnede,…) en is de baby daardoor niet in staat deze natuurlijke compensaties zelf te herstellen of schrok hij ook van de plotse ingrepen die hijzelf niet verwacht had.
Ook trauma’s (bv vallen, ziekenhuisopname,... ) tijdens de eerste levensjaren kunnen klachten veroorzaken. Als deze compensaties niet verdwijnen, moet het lichaam zich tijdens zijn ontwikkeling hieraan aanpassen. Deze onopgeloste spanningen liggen vaak aan de basis van heel wat problemen in de kindertijd en vaak ook op volwassen leeftijd.
Preventief behandelen Het is wenselijk elke baby kort na de geboorte te behandelen. In deze periode kan men de stress en spanningen gemakkelijker ongedaan maken. Hoe langer men wacht, hoe langer de aanwezige spanningen blijven voortbestaan, hoe moeilijker het lichaam deze loslaat. Vaak wordt er in overleg gewerkt met kinderarts, vroedkundigen en kind en gezin.