Osteopathie is geschikt voor de behandeling van klachten tijdens de zwangerschap. Voor een goede zwangerschap is goede doorbloeding, beweeglijkheid en balans van het hele bekkengebied van groot belang.
Via osteopathie brengen we evenwicht in het lichaam: een evenwichtig gezond lichaam geeft de foetus alle kansen om optimaal te ontwikkelen en brengt de moeder in een optimale vorm om haar kindje ter wereld te brengen.
Daartegenover staat dat een verstoord evenwicht de vrouwelijke functies kan verstoren. Tijdens de zwangerschap worden de spieren en ligamenten, onder invloed van het hormonaal systeem, elastischer. Het gevolg is dat de puzzel van de verschillende lichaamsstructuren niet zo goed meer in elkaar past en ongemakken kan veroorzaken. Tijdens een behandeling worden geïrriteerde en gespannen zones ontspannen door zachte druk en mobilisaties.
Deze ongemakken kunnen heel pijnlijk en hinderlijk zijn en zijn vaak voorkomend tijdens de zwangerschap: ● Nek- en rugklachten, bekkenpijnen, liespijnen ● Bekkeninstabiliteit ● Zware benen ● Organische klachten: moeilijke spijsvertering, maagkrampen en obstipatie ● Hoofdpijn
Verloop van de zwangerschap
Eerste trimester De zwangere vrouw is hier meestal gevoelig, misselijk en emotioneel. Oude klachten kunnen weer terugkomen zeker als die gesitueerd zijn ter hoogte van het bekken, de heupen of de onderrug. Ondanks dat de baarmoeder nog laag zit, ondergaat het lichaam een verandering in houding wat zich kan uiten in rugklachten. Door een congestie in het kleine bekken kan de vrouw ook pijn krijgen t.h.v. het schaambeen of in de onderrug. In deze periode ondergaat het lichaam een enorme hormonale verandering, de ligamenten worden lakser en het lichaam moet zich hieraan aanpassen.
Tweede en derde trimester Vanaf het tweede trimester krijgen we een hormonale stabilisatie. Vanaf nu secreteert de placenta de zwangerschapshormonen. Embryologisch is het ook een rustigere periode want alle systemen zijn gevormd, nu is het een kwestie van groeien. Meestal zal de zwangere vrouw zich minder moe, misselijk, gedeprimeerd voelen en vanaf het tweede trimester (±20e week) voelt ze vaak de baby bewegen wat ook heel belangrijk is! In de praktijk voel je bij een zwangere vrouw vaak een strak, recht aanvoelende wervelkolom. Dit is een gevolg van de toename in volume van de baarmoeder die aan het middenrif trekt, het middenrif trekt op zijn beurt de onderste zes ribben en het borstbeen naar beneden. Door deze naar beneden gerichte trekkracht op het borstbeen en de ribbenkas krijg je een afvlakking van de onderrug. De vrouw bezit dus niet de mogelijkheid om een uitholling te maken in de onderrug. Er zal een houdingsverandering plaatsvinden ter hoogte van volgende overgangszones: schedel-nek, nek-borst en onderrug-bekken.
Klachten ten gevolge van houdingsverandering en druk op organen zijn volgende: ● Kortademigheid ● Hoofdpijn ● Veneuze congestie in het kleine bekken met als gevolg oedeem, spataderen, aambeien, pijn ter hoogte van het schaambeen en bekken, spijsverteringsklachten ● Verhoogde druk op de blaas wat betekent vaker urineren maar ook een gedaalde circulatie met als gevolg een grotere kans op infecties ● Reflux
Osteopathie na de bevalling Na de bevalling wordt het lichaam in zijn normale toestand hersteld. Het is uitermate belangrijk dat dit gebeurt, omdat de verhoogde elasticiteit o.i.v. de hormonen nog even aanhoudt. Het is belangrijk dat vrouwen met bekkeninstabiliteit zich zo snel mogelijk na de bevalling laten behandelen alvorens de hormonale elasticiteit afneemt.
Volgende klachten worden behandeld: ● Bekkenklachten: door overbelasting tijdens zwangerschap of bevalling ● Nek- en rugklachten ● Hoofdpijnklachten ● Incontinentieproblemen (zeker na keizersnede of andere operaties) ● Orgaan klachten (obstipatie, gevoelige maag, menstruatieproblemen) ● Postnatale depressieve toestand